Domain Nedir ?
Domain Nedir ?
Web üzerinde yayın yapan siteleri ziyaret etmek için Google Chrome, Opera, Internet Explorer gibi tarayıcılar kullanılmaktadır. Herhangi bir siteyi ziyaret etmek için bu tarayıcıların “adres çubuğu” kısmına yazdığımız, “http” ya da “https” ile başlayan ve .com, .net gibi bir uzantıyla biten site adresine ise “domain” veya dilimizdeki ifadesi ile “alan adı” denmektedir.
Bu basit anlatımdan sonra teknik olarak da detaylandırmaya başlayalım. Internet üzerinde yayın yapan her sitenin rakamlardan oluşan benzersiz bir adresi bulunmaktadır. Mesela, arama çubuğuna http://104.28.31.92/ yazarsanız ya da bağlantıya tıklarsanız, Veriagi.com ana sayfasına gidersiniz.(Not : güvenlik için bu işlemi denediğinizde alan adımıza yönlendirme olmayacaktır.) Yani herhangi bir web sitesini ziyaret etmek ya da yayınlamak için, aslında domain adresine ihtiyaç yoktur. Ama günde yüzlerce siteyi ziyaret ettiğinizi ve bu sitelerden birçoğuna da arama motorlarını kullanmadan, tarayıcıya adres yazarak ziyaret gerçekleştirdiğinizi düşünürsek; her adrese ait sayı grubunu aklınızda tutmanız imkansızdır.
Bu sebeple “DNS” kısaltması ile tabir edilen ve açılımı “Domain Name System” olan teknoloji icat edilmiştir. En basit şekilde ifade etmek gerekirse bu teknoloji; ziyaret edilmek istenilen sitenin IP adresini, domain adreslerine çevirir. Telefon rehberinizdeki her telefon numarası için bir isim belirlemekle bire bir aynı mantıktır.